Belbus moet stoppen met vervoer naar dagbesteding

De gemeente Rotterdam heeft besloten dat mensen die in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) gebruik maken van een vorm van dagbesteding, vanaf 1 juli 2016 geen gebruik meer mogen maken van gesubsidieerd wijkvervoer om naar die dagbesteding te komen.

Reden voor deze maatregel is dat deze mensen, eveneens in het kader van de Wmo 2015, van de gemeente Rotterdam een vergoeding krijgen voor vervoer, die aanmerkelijk hoger is dan het bedrag dat ze kwijt zijn aan de Belbus.

Daarnaast is er een principieel probleem. 
De Belbus wordt gerund door vrijwilligers. Daarom kan de Belbus geen formele ‘contracten’ afsluiten om vervoer te garanderen.
Bij de Belbus werken gemotiveerde en toegewijde vrijwilligers. De klanten van de Belbus kunnen op de Belbus rekenen.
Maar de aard van het door de Belbus uitgevoerde wijkvervoer sluit uit dat een professioneel beroep op de Belbus kan worden gedaan.

Tenslotte kan het zijn dat professioneel/commercieel werk wordt verdrongen door vrijwilligerswerk. 
Wijkvervoer door vrijwilligers kan zo zelfs een bedreiging vormen voor het voortbestaan van professioneel/commercieel vervoer.
Wanneer mensen vanuit de Wmo 2015 geld krijgen voor professioneel/commercieel vervoer, dan moeten ze daar ook gebruik van maken.

Voor klanten van de Belbus betekent dat dat ze voor het vervoer naar en van hun dagbesteding moeten overstappen naar een professionele vervoerder.

Voor mensen die het vervoer naar de dagbesteding niet vergoed krijgen vanuit de Wmo 2015 verandert er niets.
Zij kunnen gebruik blijven maken van de diensten van de Belbus.


Dit bericht is geplaatst in Archief. Bookmark de permalink.