De Belbus vervoert op 2 mei 2015 Britse veteranen

03-Lancaster-low-over-Rotterdam-Terbregge-drop-zone

Lancaster transportvliegtuig boven Terbregge. Aan de skyline is weinig veranderd. Molen De Vier Winden en de Alexanderkerk zijn te herkennen. (Foto © Hans Onderwater)

Op zaterdag 2 mei 2015 zal op de geluidswal bij het Manna/Chowhound-monument worden herdacht dat 70 jaar geleden Engelse Lancasters en Amerikaanse B17 bommenwerpers in 8 dagen ruim 11.000 ton voedsel, kleding en andere hulpgoederen afwierpen boven o.a. Terbregge, een van de zes droppingszones van de Britse Royal Air Force.

Uit de vliegtuigen vielen zakken meel, blikken scheepsbeschuit, maar ook legerrantsoenen, thee, eipoeder, bonen, Spam (nu bekend als Smac van Unox) en… sigaretten.

Bij de herdenking op 2 mei zullen 14 veteranen aanwezig zijn, die in 1945 als bemanningslid meegevlogen.

De herdenking zal beginnen met een wandeling vanaf sportcomplex Sparta naar het Manna/Chowhound-monument aan het Air Commodore Geddespad.
De stoet zal vooraf gegaan worden door de 48e Pipes and Drums of Holland; de voltallige Marinierskapel zal op de geluidswal musiceren.
Hoogtepunt wordt ongetwijfeld het overvliegen van de nog enige Lancaster uit Engeland en de Spitfire van de Koninklijke luchtmacht.
Dit is wel afhankelijk van het weer en de technische staat van de toestellen.

De herdenking begint om 13.30 uur met een toespraak door burgemeester Aboutaleb en enkele andere autoriteiten en zal om 14.30 uur zijn afgelopen.
Belangstellenden zijn van harte welkom, achter de afzetting voor de veteranen, op de geluidswal.

Te koop
Ter dekking van de kosten wordt bij het monument een schitterend blad verkocht waarin de voedseldroppingen worden beschreven.
Bovendien is er voor een miniem bedrag een poster te koop, waarop de dropping bij Terbregge te zien is. Door boek en poster te kopen helpt u de organisatie de kosten te bestrijden.

(Tekst gebaseerd op het artikel ‘2 mei: herdenking Operatie Manna’ door Henk Hoogendam op de website van BewonersHiS, op Wikipedia en op IS Geschiedenis.)

Belbus
De Belbus rijdt op 2 mei 2015 de Britse veteranen naar de herdenking bij het Manna/Chowhound-monument aan het Air Commodore Geddespad.

Update
Foto van het overvliegen van een van de oude vliegtuigen op 2 mei 2015.
De Belbussen waren ook aanwezig.
P1030204


Dit bericht is geplaatst in Archief. Bookmark de permalink.